Info

Položaj:

 
Jabučko ravnište se nalazi daleko od gradske vreve, na oko 1.400 metara nadmorske visine i samo 20 metara od ski gondole.
Autoput: 110 km
Železnička stanica: 51 km
Autobuska stanica: 51 km
Međunarodni aerodrom: 100 km
Skijalište: 20 m
 
Kako do nas?

Stara Planina udaljena je 70 km od Niša i 50 km od Knjaževca i Pirota. Od Beograda je udaljen 330 km, a od Sofije 120 km.

Najbliže naseljeno mesto je selo Kalna, opština Knjaževac, udaljeno 20 km od lokacije Jabučko Ravnište, gde se nalazi hotel.

Preporučen prilazni put (na mapi – ljubičasta ruta): iz pravca Niša, preko Svrljiga, Knjaževca i Kalne, oko 110 km.

Automobilom: Na autoputu E-75 uzmite izlaz 1-12/E-80, skrenite levo na državni put M-25, te uzmite prvo skretanje desno i ostanite na putu M-25. Nakon Knjaževca, vozite se regionalnim putem R-121, a kad prođete Kalnu skrenite levo ka Jabučkom Ravništu. Posle 30 km vožnje, stići ćete do hotela Stara Planina Hotel&Spa i našeg skiservisa koji se nalazi preko puta novog Hotela.

Avionom: Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu: 100 km, Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu: 350 km

VAŽNI SAVETI:

Ukoliko se putuje na relaciji Niš – Svrljig – Knjaževac – Kalna – Jabučko Ravnište, put je dugačak 110 km, sa dobrom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Ovaj pravac se redovno održava i trenutno je najbolji izbor za dolazak na Staru planinu. Preporučuje se opreznost na Tresibabi, na delu puta Svrljig – Knjaževac, jer u toku zime ima dosta leda na kolovozu.

Najkraći put za one koji dolaze iz Beograda ili zapadne Srbije je Sokobanja – Knjaževac – Kalna – Jabučko Ravnište, ali je ovaj putni pravac u lošem stanju, pa se ne preporučuje.

Putni pravac Niš – Svrljig – Jalovik Izvor – Kalna – Jabučko Ravnište, 30 km je kraći od puta preko Knjaževca, ali je put od Svrljiga do sela Jalovik Izvor lokalni, nema horizontalnu, a i vertikalna signalizacija je slaba, pa je moguće zalutati.

Postoji i putni pravac Niš – Pirot – Kalna – Jabučko Ravnište, tako što se od Niša do Pirota putuje autoputem, do isključenja za Temsku, ali je deo puta od Temske do Kalne lošeg kvaliteta s rupama i klizištima.

Naši posetioci
avatar
Vremenska prognoza
Najnovije informacije sa Stare planine